Uitleg, en het belang van, Google Analytics & Webmastertools voor een website

Steeds vaker krijgen wij vragen over wat Google Analytics en Google Webmaster Tools inhouden en hoe waardevol deze (hulp)tools nu eigenlijk zijn voor een website... Daarom onderstaand een eerste basisuitleg.

Google Analytics
Analytics is een analysehulpprogramma van Google; hiermee is het mogelijk om websitegegevens én -prestaties inzichtelijk te maken. Middels standaardrapporten kan men veel informatie achterhalen, bijvoorbeeld:
- Hoeveel bezoekers komen er op de website
- Welke omgeving wonen deze bezoekers
- Hebben promotie initiatieven effect
- Op welke manier word ik gevonden (en welke nog niet)
- Wat doen bezoekers op de website
- Levert het websiteverkeer ook iets op (conversie)

Kortom door de data die Google Analytics verstrekt kan een ieder zelf meten en inzien hoe de website presteert, en waar nog verbetering in zit.

Google Webmaster Tools
Webmaster Tools is een hulpprogramma van Google waarmee je de website kunt laten communiceren met Google. Het biedt onder andere deze informatie:
- Wordt de website correct geïndexeerd
- Posities in Google
- Welke websites er naar de website toe linken
- Pagina’s die foutmeldingen geven
- Sitemap doorgeven voor betere ranking in Google
- Welke zoekwoorden op wordt gevonden (en welke niet)

Webmastertools is lastiger om te begrijpen en te gebruiken, maar daarom niet minder belangrijk. Om goed te presteren in zoekmachines is het juist instellen en gebruiken een pré.


Beide hulpprogramma’s van Google zijn gratis. Enige wat moet worden verricht is het aanmelden en juist instellen hiervan, dit vergt soms een technische uitdaging. Het is mogelijk om het zelf te doen met de uitleg op deze websites:
* Google Analytics (http://www.google.nl/analytics)
* Google Webmaster Tools (http://www.google.nl/webmasters)

Liever uitbesteden zodat het geen tijd kost en met de wetenschap dat het juist wordt ingesteld? Neem dan contact met Wijn Design op. (mailto:Robbie@wijndesign.nl) Zie tevens de Website Statistieken PRO optie (http://www.wijndesign.nl/pg-1032-7-72969/pagina/website-statistieken-pro.html)
Ook voor uitleg en training omtrent welke statistieken uit Google Analytics nou echt waardevol zijn bent u bij Wijn Design als klant aan het juiste adres.
Google Analytics & Webmastertools uitleg Google Analytics & Webmastertools uitleg